Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości
ul Kaleńska 3
04-367 Warszawa
tel. 22 870 00 01
518 957 332
dziekanat@wspkosmetologia.pl

VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
VTEM skitter
Cel studiów:
Dietetyka w sporcie to dwusemestralne studia podyplomowe, które mają na celu kompleksowe przygotowanie Absolwentów do prowadzenia doradztwa żywieniowego dla osób podejmujących fizyczną aktywność sportową i rekreacyjną, a także dla osób pragnących wymodelować sylwetkę ciała. Słuchacze zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie oceny żywienia i oceny stanu odżywienia, planowania programów dietetycznych, analizy składu ciała oraz prawidłowego komponowania posiłków i racji pokarmowych. Absolwenci mogą szukać zatrudnienia w ośrodkach sportowych, rehabilitacyjnych, uzdrowiskach, poradniach dietetycznych, a także gabinetach odnowy biologicznej.
Adresaci studiów:
Studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w sporcie są skierowane do osób, które posiadają dyplom magistra lub licencjata i są zainteresowane poszerzeniem lub ugruntowaniem wiedzy z zakresu wspomagania dietetycznego w sporcie. Są przeznaczone w szczególności do dietetyków, trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego oraz pracowników ośrodków sportowo-rekreacyjnych.
Ramowy program studiów obejmuje m.in. następujące przedmioty:
  • pracownia dietetyki i planowania żywienia w dyscyplinach sportowych,
  • fizjologia wysiłku,
  • biochemiczne i fizjologiczne aspekty dotyczące żywienia,
  • elementy psychologii sportu,
  • endokrynologia wysiłku,
  • żywienie w sporcie,
  • farmakologia i farmakoterapia żywienia.
Czas trwania studiów to 2 semestry (łącznie 210 godzin).
Koszt 1 semestru: 1900 zł.